Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015

Η υποκρισία περισσεύει για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΔΟΕ… Η αλήθεια δεν σπιλώνεται από παραταξιακούς τακτικισμούς και βολονταρισμούς!!!!Η υποκρισία περισσεύει για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΔΟΕ… Η αλήθεια δεν σπιλώνεται από παραταξιακούς τακτικισμούς και βολονταρισμούς!!!!

 
Από την πρώτη στιγμή η Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε., ως η νέα δύναμη στο ΔΣ της ΔΟΕ, με ανεξάρτητο πολιτικό και συνδικαλιστικό λόγο, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση και προσπάθησε να συγκροτηθεί το ΔΣ της ΔΟΕ. Αν και είμαστε η τελευταία δύναμη στο ΔΣ και υπό κανονικές συνθήκες διαπαραταξιακού προεδρείου δεν μας αναλογεί θέση στο προεδρείο, προσπαθήσαμε παρ’ όλα αυτά να δώσουμε λύση με ξεκάθαρο, συνεπή και ολοκληρωμένο τρόπο.
Το πολιτικό σκεπτικό μας ήταν και είναι ότι στη συγκρότηση του Προεδρείου του ΔΣ της ΔΟΕ, εφόσον δεν υπάρχει αυτοδύναμη παράταξη για να αναλάβει συνολικά την ευθύνης της διοίκησης του ΔΣ, θα πρέπει να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση των υπαρχόντων δυνάμεων για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των παρατάξεων. Θέσαμε το πλαίσιό μας (εκπαιδευτικό και πολιτικό) σε όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις. Υπήρξε αποδοχή μόνο από τις Παρεμβάσεις και την ΕΡΑ. Ωστόσο το άθροισμα των τεσσάρων εδρών στις έντεκα (4/11) αποτελούσε μειοψηφία.
Μετά από εκτενή συζήτηση, οριοθετήθηκε η στάση των παρατάξεων στο ζήτημα με τις ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚ) και ΠΑΜΕ να προτείνουν διαπαραταξιακό, αναλογικό, λειτουργικό προεδρείο (με διαφορετικό σκεπτικό η κάθε μία). Η ΔΑΚΕ δεν έκρυβε τον διακαή πόθο να λάβει τη θέση του Προέδρου (με το σκεπτικό ότι είναι πρώτη δύναμη, άσχετα βέβαια από το γεγονός ότι  κάνει το ίδιο σε πολλούς συλλόγους αν και δεν βγαίνει πρώτη δύναμη….) χωρίς να ενδιαφέρεται για τη συνολική συγκρότηση του προεδρείου. Η ΔΗΣΥ κάλεσε σε ένα διαπαραταξιακό προεδρείο (με όλες τις παρατάξεις), άσχετα εάν τα τελευταία χρόνια έμπαιναν στο Δ.Σ. της ΔΟΕ μόνο οι δύο παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ !!!
Στην τελευταία συνεδρίαση συγκρότησης του προεδρείου όπου, βάσει καταστατικού, έπρεπε να υπάρξει προεδρείο με σχετική πλειοψηφία, η ΔΗΣΥ αποφάσισε να στηρίξει τον υποψήφιο πρόεδρο της ΔΑΚΕ ενώ γνώριζε εκ των προτέρων ότι καμία από τις άλλες παρατάξεις δεν θα έμπαινε στο Δ.Σ. πέραν των ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ.  Ψήφισε μόνο για τη θέση του προέδρου τον υποψήφιο της ΔΑΚΕ αλλά αρνήθηκε να συμμετέχει στην ολοκλήρωση συγκρότησης του προεδρείου. Ποιος λοιπόν ευθύνεται για την κωλυσιεργία και την έλλειψη προεδρείου της ΔΟΕ;
Η υποκρισία και ο βολονταρισμός των ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ σε όλο του το μεγαλείο!!!!!
Παρ’ όλο που γνώριζαν τη στάση όλων των παρατάξεων (μόνο ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ και ΠΑΜΕ μιλούσαν για διαπαραταξιακό προεδρείο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είχαμε συμφωνήσει σε προγραμματικής βάσης διαμόρφωση προεδρείου) κωλυσιεργούν επί 2 μήνες και δεν μετακινούνται από τη θέση αυτή, εμποδίζοντας τη λήψη αποφάσεων, ισχυριζόμενοι ότι πριν την ολοκλήρωση συγκρότησης του προεδρείου δεν μπορεί το Δ.Σ. να πάρει αποφάσεις !!!!!!!!!!!!
Ως υπεύθυνη συνδικαλιστική παράταξη, επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι θεωρούμε απαραίτητη την άμεση συγκρότηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ, πάνω όμως σε συγκεκριμένης κατεύθυνσης ζητήματα και με τροχιοδεικτικό τρόπο να οδηγηθούμε σταδιακά στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, που τόσο ανάγκη έχει ο κλάδος και η κοινωνία μας.
Οι ανακοινώσεις των ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ στοχεύουν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για τη μη συγκρότηση του ΔΣ της ΔΟΕ και την πολιτική τους απόφαση να μην παίρνει θέση η Ομοσπονδία στα σοβαρά προβλήματα του κλάδου αυτή τη δύσκολη χρονιά, στοχοποιώντας όλους τους άλλους εκτός από το ΠΑΜΕ και μεταξύ τους (γιατί άραγε;;;;).
Εμείς γνωρίζουμε ότι οι σοβαρές, υπεύθυνες και με πολιτικό περιεχόμενο συνδικαλιστικές δυνάμεις κρίνονται καθημερινά από τις επιλογές και τη στάση τους. Οι πράξεις μιλάνε από μόνες τους!!!
Ως Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε, μετά την τελική προσπάθεια για συγκρότηση του ΔΣ της ΔΟΕ από τις προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε προγραμματική βάση (στα μέσα Ιουλίου), αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία όσο γίνεται πιο άμεσα, καλέσαμε όλες τις δυνάμεις να συνηγορήσουν σε ένα μίνιμουμ εκπαιδευτικό πλαίσιο και ορισμένων προαπαιτούμενων για την συμμετοχή μας στο ΔΣ της ΔΟΕ. Παράλληλα καλέσαμε όλες τις δυνάμεις να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη ώστε το ΔΣ της ΔΟΕ να λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα από τη συγκρότηση. Η ΔΑΚΕ και η ΔΗΣΥ επιμένουν ότι δεν μπορεί το ΔΣ να πάρει αποφάσεις, ανεξάρτητα εάν όλες οι άλλες δυνάμεις συμφωνούμε στην αποσύνδεση της λήψης απόφασης από τη συγκρότηση του ΔΣ. Στα προαπαιτούμενα που θέσαμε δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση ούτε από τη ΔΑΚΕ ούτε όμως κι από τη ΔΗΣΥ.
Μετά από τις τελευταίες άκαρπες προσπάθειες συγκρότησης του ΔΣ της ΔΟΕ, στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου, προσπαθώντας να βοηθήσουμε στη σύνθεση των θέσεων, καλούμε (για άλλη μια φορά) όλες τις δυνάμεις να συμφωνήσουμε στα παρακάτω ζητήματα για να βρεθεί διέξοδος στη συγκρότηση του ΔΣ της ΔΟΕ:

Α. Εκπαιδευτικό πλαίσιο
 Πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο Δημοκρατικό, αντιαυταρχικό, ελεύθερο και πλουραλιστικό, ικανό να παρέχει μορφωτικά αγαθά σε όλα τα παιδιά. Ένα σχολείο ανοικτό στις προκλήσεις, στις ατομικές διαφορές, στην κοινωνία και στις ανάγκες της, που θα παρέχει παράλληλα πλούσιες ευκαιρίες αντισταθμιστικής αγωγής. Ένα σχολείο απαλλαγμένο από μια στερεοτυπική εφαρμογή ενός μονοδιάστατου αναλυτικού προγράμματος που αντιμετωπίζει τους μαθητές ως πανομοιότυπα μέλη μιας γραμμής παραγωγής. Ένα σχολείο που δεν θα λειτουργεί για τις ανάγκες της οικονομίας και των κυρίαρχων κοινωνικών ομάδων, αλλά θα διαμορφώνει το ίδιο προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Ένα σχολείο χωρίς στεγανά και αποκλεισμούς, ένα μορφωτικό σύστημα ανοικτό στη δια βίου μόρφωση και στη συνεχή δωρεάν παροχή γνώσεων μέσα από νέους ανθρώπους. Η παιδεία αποτελεί τη μοναδική προοπτική εξόδου από την κρίση. Επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο ως μοναδική ρεαλιστική προοπτική εξόδου από την κοινωνική κρίση.
Β. Διεκδικητικό πλαίσιο
Δέσμευση για εφαρμογή και υλοποίηση όλων των ψηφισμένων θέσεων του κλάδου.
Γ. Προαπαιτούμενα εξορθολογισμού των δαπανών της Ομοσπονδίας:
  Με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ περιορισμός - σε πρώτη φάση – των δαπανών των μελών του ΔΣ, μέχρι να αποφασίσει οριστικά η καταστατική Γ.Σ. ως εξής:
1) στο μισό η μηνιαία αποζημίωση των μελών του Δ.Σ. και των αιρετών του ΚΥΣΠΕ
2) στο μισό οι λοιπές αποζημιώσεις,
3) καταβολή ενοικίου - με πλαφόν - για τα προερχόμενα από την επαρχία μέλη του ΔΣ και των αιρετών του ΚΥΣΠΕ, με απαραίτητη προϋπόθεση την προσκόμιση συμβολαίου μίσθωσης κατοικίας ή των παραστατικών από χρήση άλλου καταλύματος.
Β) Δέσμευση των παρατάξεων για τη θεσμοθέτηση θητειών στην επικείμενη καταστατική Γ.Σ. του Κλάδου.
Γ) Πρόταση για γενναία μείωση της συνδικαλιστικής συνδρομής με αναπροσαρμογή των οικονομικών από την επόμενη συνδικαλιστική χρονιά (2016-2017), αφού απαιτεί απόφαση της Γ.Σ. του Κλάδου.

Δ. Συμμετοχή στο προεδρείο
Σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης και πάλι  διαπαραταξιακού προεδρείου με συμμετοχή όλων των παρατάξεων – κινήσεων προτείνουμε ως τελευταία λύση αντιπροσωπευτικό προεδρείο με  μια βασική δημοκρατική προϋπόθεση, τη συμμετοχή τουλάχιστον τεσσάρων εκ των έξι (4/6) σχημάτων που θα διαθέτουν φυσικά την πλειοψηφία των εδρών στο Δ.Σ.

Περιμένουμε όλες τις παρατάξεις, που θυμήθηκαν τους συναδέλφους μας αρχές Σεπτέμβρη (μέχρι τέλη Αυγούστου μάλλον δεν υπήρχαν προβλήματα…. ή φοβήθηκαν πως δεν θα είχαν τη δυνατότητα να βγαίνουν στα κανάλια και τις εφημερίδες!!!), να σκεφτούν σοβαρά το πλαίσιο που καταθέτουμε πλέον και δημοσιοποιούμε, εφόσον επιθυμούν λύση σε ένα ζήτημα που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Όλο το επόμενο διάστημα καλούμε τους τοπικούς συλλόγους να οργανώσουν τοπικά τις μάχες με τους γονείς και τους κοινωνικούς φορείς απέναντι στα προβλήματα της εκπαίδευσης, να συσπειρώσουν τον εκπαιδευτικό κόσμο (μόνιμους, αναπληρωτές, άνεργους, φοιτητές) χωρίς να περιμένουν τη ΔΟΕ. Ως Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση θα δώσουμε το παρόν σε όλες τις μάχες που θα κληθούμε να οργανώσουμε ως εκπαιδευτικό κίνημα, ανεξάρτητα από γραφειοκρατικού και παλαιοκομματικού τύπου αντιλήψεις.


Οι καιροί ου μενετοί!!!


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.


ΕΝΟΤΗΤΑ  ΑΓΩΝΑΣ  ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρίστε το σχόλιό σας