Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 – ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 - ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Συναδέλφισσα, Συνάδελφε, 

οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις επιβεβαίωσαν, δυστυχώς, τη θέση πως οι κυβερνήσεις της τελευταίας πενταετίας αδυνατούν να καθοδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την πολυεπίπεδη κρίση, οικονομική και κοινωνική, ακολουθώντας την πεπατημένη της υποταγής και της υποθήκευσης του μέλλοντός μας. Οι μνημονιακές επιλογές της τελευταίας πενταετίας, απότοκο των πολιτικών επιλογών διακυβέρνησης που ακολούθησαν Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. επί δεκαετίες, υιοθετήθηκαν και από την κυβέρνηση της ‘’αριστεράς’’. Στο όνομα της δημοσιονομικής κατάρρευσης υπεγράφη νέο επαχθές μνημόνιο συρρίκνωσης της οικονομίας, παράλληλα όμως και της δημοκρατίας. Επικοινωνιακοί συμβολισμοί, ρητορείες, λεονταρισμοί και σουρεαλιστικοί τακτικισμοί επιβεβαίωσαν το έλλειμμα πολιτικού και κοινωνικού οράματος.
Επισημαίναμε προτού ‘’έλθει η ελπίδα’’ στον συνδικαλιστικό μας χώρο πως ο εφησυχασμός και η παθητική αναμονή ανατροπής της προηγούμενης συγκυβέρνησης, ως μέσο ανατροπής της οικονομικής και εκπαιδευτικής πολιτικής, δεν οδηγεί πουθενά, όπως επίσης και η ταύτιση ή συμπόρευση κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων. Κύριο, εξάλλου, πρόταγμά μας αποτέλεσε και αποτελεί η χειραφέτηση των συναδέλφων και η ακηδεμόνευτη διεκδικητική παρουσία του συνδικαλιστικού κινήματος, απέναντι σε κάθε κυβέρνηση, απέναντι σε κάθε Υπουργό Παιδείας. Η χειραφέτηση δεν κατακτιέται ούτε με ‘’success stories’’ ούτε με ‘’δημιουργική ασάφεια’’ αλλά κυρίως δεν κατακτιέται με εναγκαλισμούς και χειροκροτήματα προς τους κομματικούς φορείς και τους εκπροσώπους τους.
Στη δίνη της σημερινής πραγματικότητας, του τρίτου μνημονίου και της υπηρεσιακής κυβέρνησης, καλούμαστε ως κοινωνικά και πολιτικά υποκείμενα να διαδραματίσουμε τον ρόλο που μας αναλογεί και να αναλάβουμε το χρέος μας απέναντι στη σημερινή πρόκληση. Μόνο ένα ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να βάλει φραγμούς στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των πρoηγούμενων και των επόμενων. Μόνο η επανασύσταση του συνδικάτου, η επιστροφή στην ιδεολογική συζήτηση, ο επανακαθορισμός του παιδευτικού μας ρόλου, η ανάληψη της κοινωνικής ευθύνης, με μια πρόταση, μόνο η ανάπτυξη της ταξικής μας συνείδησης μπορεί να αποτελέσει την ελπίδα και να εκπροσωπήσει την προοπτική για το αύριο.
Καμία ανοχή, κανένα κλείσιμο του ματιού στους πρώην και επόμενους κυβερνώντες. Η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις και αναζητά εκπροσώπηση πολιτική. Η πλήρης απαξίωση των σημερινών πολιτικών κομμάτων, εξαιτίας των κυβερνητικών τους επιλογών, ανοίγει διάπλατα το δρόμο σε ανορθόδοξες πολιτικές επιλογές μίσους και φανατισμού και κυρίως στην άκριτη υιοθέτηση της ανοχής όλων των δημοσιονομικών μέτρων ως μοναδική επιλογή επιβίωσης.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, της οικονομίας και της εκπαίδευσης, οφείλουμε να αντιπαρατάξουμε ένα ισχυρό συνδικαλιστικό και κοινωνικό μέτωπο αντίστασης και αγωνιστικότητας. Κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος προτού δοθεί. Ισχυροποιούμε το συνδικάτο, διεκδικούμε, οραματιζόμαστε μαζί.
Η παγιωμένη εθιμοτυπική υποεκπροσώπησή μας κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, το  Σάββατο 5 Σεπτέμβρη μπορεί να αποτελέσει την απαρχή επαναπροσδιορισμού του συνδικάτου, την απαρχή αγωνιστικότητας, την ευκαιρία συστράτευσης των κοινωνικών φορέων απέναντι στους ταξικούς του διώκτες.
Ως Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών Π.Ε. να οργανώσουν από τη βάση το μαζικότερο συλλαλητήριο των τελευταίων ετών, συμπαρασύροντας τις τοπικές κοινωνίες στο δίκαιο αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον.
Στις 5 Σεπτέμβρη 2015, στις 18:00, από τη Θεσσαλονίκη, οι εκπαιδευτικοί δίνουμε το μήνυμα της αντίστασης και επανασύστασης του συνδικάτου ως μόνη λύση απέναντι στους πρώην και επόμενους κυβερνώντες.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.


ΕΝΟΤΗΤΑ  ΑΓΩΝΑΣ  ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρίστε το σχόλιό σας