Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Προκλητική και προσβλητική απόφαση η μετατροπή ενός παγκόσμιου μνημείου σε τζαμί


ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

«Προκλητική και προσβλητική απόφαση η μετατροπή ενός παγκόσμιου μνημείου σε τζαμί»


Από την Αγία Σοφία εκπορεύονται ποικίλες έννοιες και αξίες που αφορούν τον άνθρωπο, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία. Έννοιες και αξίες που υπερβαίνουν τα στενά όρια μιας συγκεκριμένης πολιτισμικής, θρησκευτικής και ιστορικής περιόδου.
Η Αγία Σοφία αποτελεί σύμβολο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, του διαθρησκευτικού διαλόγου και ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά έργα της ανθρώπινης ιστορίας.
Η καλλιτεχνική μεγαλοπρέπεια, η αρχιτεκτονική  λαμπρότητα, ο θρησκευτικός και πολιτισμικός συμβολισμός της Αγίας Σοφίας συνιστούν μέχρι σήμερα σημείο συνάντησης διαφορετικών λαών, πολιτισμών, θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Κατά συνέπεια η απόφαση της Κυβέρνησης της  Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί αποτελεί προκλητική, αναθεωρητική και άκρως επικίνδυνη απόφαση, που πλήττει το διεθνές δίκαιο, δεν αφορά διμερείς σχέσεις αλλά τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και την παγκόσμια κοινότητα. Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια που συμβάλλει περαιτέρω στην εθνικιστική δημαγωγία, τη μισαλλοδοξία και το θρησκευτικό μίσος.
Η χώρα μας πρέπει να παρέμβει άμεσα και ουσιαστικά σε διεθνές επίπεδο, καθώς η Αγία Σοφία από το 1934 λειτουργεί ως Μουσείο και από το 1985 έχει ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών) προστατεύεται από τις συμβάσεις του ΟΗΕ και της UNESCO που έχουν συνυπογράψει πάνω από 197 χώρες στις οποίες συγκαταλέγεται και η Τουρκία.
Με την απόφαση της αυτή,  η Τουρκία που φέρει διεθνή ευθύνη, παραβιάζει τις Συνθήκες της UNESCO όπως αυτές κυρώθηκαν από την ίδια στις 16 Μαρτίου 1983.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση από τη μια, επί 8 μήνες απέφυγε να διεκδικήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, που εξασφάλισε από την ΕΕ η Ελλάδα με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Ιούνιο του 2019, ενώ από την άλλη, δεν πρωτοστάτησε στον ευρωτουρκικό διάλογο, επιτείνει τις δυσκολίες για να υπάρξει εποικοδομητικός, για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, διάλογος με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας. 
Ως Ανεξάρτητη Ενωτική Εκκίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην προσπάθεια της συνεργασίας των λαών για την Ειρήνη και σταθερότητα, στη βάση αρχών του ΟΗΕ, καλούμε την ελληνική Κυβέρνηση να διεκδικήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, να πρωτοστατήσει σε μια καμπάνια διεθνοποίησης του ζητήματος, ως αρωγός της Unesco και του ΟΗΕ, για  να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση η Τουρκική Κυβέρνηση.




ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
ΕΝΟΤΗΤΑ  ΑΓΩΝΑΣ  ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρίστε το σχόλιό σας