Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Tιμωρητική διάταξη απαξίωσης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Θεματικά κείμενα παρέμβασης και αποδόμησης του νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας που γυρίζει το Δημόσιο Σχολείο στα μνημονιακά χρόνια



ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙV

«Τιμωρητική διάταξη απαξίωσης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών»

Εν μέσω πανδημίας και συνθήκες περιορισμού των ελευθεριών μας, το υπουργείο παιδείας φέρνει το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο των 98 άρθρων. Την ίδια στιγμή που δεν έχει την ευαισθησία να ρυθμίσει τα βασικά ζητήματα της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως τους χιλιάδες διορισμούς σε ειδική και γενική αγωγή κοροϊδεύοντας ουσιαστικά τους χιλιάδες αναπληρωτές που στηρίζουν το δημόσιο όλα αυτά τα χρόνια της αδιοριστίας με μια βαλίτσα στο χέρι υπηρετώντας τη δημόσια εκπαίδευση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης της ΝΔ, που αφορά τους αναπληρωτές, ξεκίνησε τον Ιανουάριο, με βαθιά νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά, με την ψήφιση νόμου που ουσιαστικά εξισώνει τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ, δίνοντας δικαίωμα στους αποφοίτους αυτών των κολλεγίων να ενταχθούν στους πίνακες αναπληρωτών. Με παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος και με κλείσιμο του ματιού στους ιδιοκτήτες κολλεγίων ψήφισε τη συγκεκριμένη ρύθμιση μαζί με τη ρύθμιση της τιμωρίας για όσους δεν αναλάμβαναν διορισμό σε 2 χρόνια αποκλεισμού από την εργασία τα επόμενα χρόνια. Στην κριτική που ασκήσαμε, ότι αυτό στοχεύει να περάσει και στους αναπληρωτές, με κροκοδείλια δάκρια ξεκαθάριζε η ηγεσία του υπουργείου παιδείας ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Δεν πέρασαν 3 μήνες και φέρνει τη συγκεκριμένη διάταξη και στους αναπληρωτές τιμωρώντας τους ουσιαστικά για την ανικανότητα της Κυβέρνησης να παρέχει ουσιαστικά κίνητρα, ώστε οι συνάδελφοι να αναλαμβάνουν υπηρεσία και να μην αναγκάζονται να μην αποδέχονται τη πρόσληψή τους. Το να μην αναλάβει ένας εκπαιδευτικός υπηρεσία σε πρόσληψη, αυτή τη χρονική περίοδο, δεν αποτελεί επιλογή γιατί έχει άλλες δυνατότητες αλλά τον ωθούν σοβαροί λόγοι και ανυπέρβλητες οικογενειακές και οικονομικές συνθήκες.  

Άρθρο 44 παρ. 2
Θέματα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π.
2. Στο άρθρο 63 του ν. 4589/2019, ύστερα από την παρ. 5 προστίθεται παρ. 5Α ως εξής:
«5Α. Εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως προσωρινοί αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και στη συνέχεια παραιτούνται, αποκλείονται από τις προσλήψεις κατά το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, καθώς και κατά το επόμενο σχολικό έτος. Αν το δεύτερο έτος αποκλεισμού συμπίπτει με το πρώτο έτος ισχύος νέων πινάκων κατάταξης, τα πρόσωπα που αποκλείονται μπορούν να προσληφθούν μόνο κατά το δεύτερο έτος ισχύος των νέων πινάκων. Οι διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων δεν εφαρμόζονται για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., που προσλαμβάνονται με πλήρες ή μειωμένο ωράριο για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων που λειτουργούν σε καταστήματα κράτησης.»

Η τιμωρητική διάταξη αποκλεισμού από εργασία όσους δεν αναλαμβάνουν πρόσληψη συνδυάζεται και με την επαναφορά της διαγωγής στους μαθητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη βαθιά συντηρητική τους αντίληψη και της πιστής εφαρμογής του δόγματος “νόμος και τάξη”:

Άρθρο 5
Αναγραφή χαρακτηρισμού διαγωγής στους τίτλους σπουδών Ο χαρακτηρισμός της διαγωγής μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναγράφεται στους τίτλους σπουδών, συμπεριλαμβανομένων των απολυτηρίων, των αποδεικτικών απόλυσης και λοιπών αποδεικτικών και πιστοποιητικών σπουδών.


    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ



  • Τιμωρία των αναπληρωτών που θα αρνηθούν πρόσληψη ή θα παραιτηθούν για οποιοδήποτε λόγο για 2 έτη έως 3 έτη (αφορά τις ειδικές προκηρύξεις) από την εργασία.
  • Τιμωρία των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αναγραφή της διαγωγής ως αναχρονιστικό και βαθιά συντηρητικό παιδαγωγικό μέτρο.
  • Επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» σε παιδαγωγικά και εργασιακά ζητήματα.



      Να μην τους αφήσουμε ! ! !
            Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για την Παιδεία

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρίστε το σχόλιό σας