Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Σχετικά με το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου


«Σχετικά με το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου»

 


Σε συνέχεια των δηλώσεων της Υπουργού Παιδείας για τη διδασκαλία της ιστορίας, η οποία θα πρέπει να στοχεύει στην εθνική συνείδηση, έρχεται σήμερα, για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία μας κυβερνητικός παράγοντας, στο μήνυμά της για την επέτειο της αντίστασης του ελληνικού λαού απέναντι στις αξιώσεις του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι, ο οποίος έστρωνε το χάλι στη Ναζιστική Γερμανία για την ικανοποίηση των επεκτατικών σχεδίων του Β Παγκόσμιου Πολέμου, να αφαιρέσει κάθε έννοια που σχετίζεται με το φασιστικό καθεστώς και τη μάχη της Ελλάδας έναντι τόσο του φασισμού όσο και του ναζισμού....
Κάθε Υπουργός Παιδείας και κάθε κυβέρνηση μέσα από τα μηνύματα προς τη νεολαία δίνουν το δικό τους στίγμα, ως προς το πως αντιλαμβάνονται και πως βλέπουν αυτά τα ιστορικά γεγονότα κάτι που μας δείχνει ταυτόχρονα τα ερμηνευτικά και ιδεολογικοπολιτικά εργαλεία που χρησιμοποιούν για τη διαμόρφωση των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που θέλουν να δημιουργήσουν σήμερα. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι το σημείο του ιστορικού αναθεωρητισμού, που επιχειρείται, υπάρχει τεράστια απόσταση. Το μήνυμα της υπουργού Παιδείας αποτελεί μνημείο ιστορικής άγνοιας, επομένως δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να μην ασκήσουμε τα παιδαγωγικά μας καθήκοντα, ως δημόσιοι λειτουργοί. Την ενημερώνουμε λοιπόν πως το 1940 δεν βρισκόμασταν στην έναρξη του Β Παγκόσμιου Πολέμου, γιατί ήδη είχε ξεκινήσει με την εισβολή της Χιτλερικής Γερμανίας στην Πολωνία ένα χρόνο νωρίτερα.
Ταυτόχρονα να ενημερώσουμε, πως στο πολιτικό σκηνικό σήμερα, διεθνώς και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αυτό που επικρατεί δεν είναι ο λαϊκισμός (αν και αποτελεί αξιοποιήσιμο εργαλείο και του φασισμού) αλλά η άνοδος της ακροδεξιάς όπως και ένα κύμα νεοσυντηρητισμού που επιδιώκει να ξαναγράψει την ιστορία των λαών...
Η αντίσταση επομένως των Ελλήνων, το 1940, δεν ήταν απλά ένα όχι στον ξένο κατακτητή αλλά η ομόθυμη αντίδραση στον Β παγκόσμιο πόλεμο και στα σχέδια της φασιστική Ιταλίας και κατ' επέκταση της Ναζιστικής Γερμανίας. Ως εκπαιδευτικοί δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την παραχάραξη της ιστορίας του έθνους μας αλλά και των υπολοίπων λαών διεθνώς, που αντιστάθηκαν στα φασιστικά και ναζιστικά σχέδια αυτών των δυνάμεων, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την ιδεοληπτική παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και συνολικά της κυβέρνησης της ΝΔ.
Όσο κι αν επιδιώκει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να αποσιωπήσει στις συνειδήσεις της ελληνικής κοινωνίας την πραγματική εικόνα του φασισμού με όλα όσα γεννά δηλ. μισαλλοδοξία, ρατσισμό, ξενοφοβία κλπ η συλλογική ιστορική μνήμη δεν ακυρώνεται. Η απάντησή μας είναι ότι όποια προσπάθεια στρέβλωσης της ιστορίας απλά αναδεικνύει τις προσπάθειες επιβολής θέσεων και απόψεων που ξεφεύγουν από την συλλογική ιστορική μνήμη και απηχούν απλά μια αφήγηση για λόγους χειραγώγησης της σημερινής κοινωνίας και προσπάθεια αναθεωρητισμού της ιστορίας... Η ενέργεια αυτή ελπίζουμε να μην είναι συνειδητή και στοχευμένη από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την Κυβέρνηση ακολουθώντας το ακροδεξιό κύμα που καλπάζει παγκοσμίως.
Ο ελληνικός λαός δεν ξέχνα το αίμα που έδωσε σε κάθε φάση της μακρόχρονης ιστορίας του από την απελευθέρωση του έθνους μέχρι την αντίσταση και μάχη απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό. Η δημοκρατία, η ελευθερία και η αυτοδιάθεση των λαών αποτελεί το απότοκο αυτής της μάχης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ιστορία λοιπόν δεν ξαναγράφεται όσο κι αν το επιθυμεί μια Ορμπανική αντίληψη και στην Ελλάδα!!!



ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

ΕΝΟΤΗΤΑ - ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρίστε το σχόλιό σας