Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας για τους πίνακες αναπληρωτών στην ειδική αγωγή



«Σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας για τους πίνακες αναπληρωτών στην ειδική αγωγή»



Δυστυχώς για άλλη μια φορά η εκπαιδευτική κοινότητα αιφνιδιάζεται από την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο παιδείας, στις 23/3/2017 σε σχέδιο νόμου του υπουργείου οικονομικών, και αφορά τη διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών στις δομές της ειδικής αγωγής. Μια τροπολογία που ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις του κλάδου με την ηγεσία του υπουργείου παιδείας ουδέποτε είχε τεθεί το συγκεκριμένο θέμα στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Ως εκπαιδευτικοί έχουμε χορτάσει με τους πειραματισμούς «μεταρρυθμίσεων» στον τομέα της ειδικής αγωγής  τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Δε συνηγορήσαμε και συνεχίζουμε να μη συνηγορούμε στις αποσπασματικές, πρόχειρες και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο για την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην ειδική αγωγή. Η τακτική αποσπασματικών αλλαγών, δίχως έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, εξυπηρετεί μικροσυμφέροντα και όχι τους μαθητές και την ενίσχυση των δομών της ειδικής αγωγής. Η ειδική αγωγή έχει ανάγκη από σταθερότητα και αυτή μπορεί να παρασχεθεί μόνο με ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ.
Η τροπολογία αυτή σκιαγραφεί ένα θολό τοπίο σχετικά με το εάν συνεχίζουν να προτάσσονται στις προσλήψεις οι απόφοιτοι των τμημάτων της ειδικής αγωγής (Θεσσαλίας και Μακεδονίας) δηλ των κατηγοριών ΠΕ71-61 ή εάν διαμορφώνεται ένα σύστημα που ενσωματώνει σε έναν πίνακα τους παραπάνω αποφοίτους με όσους έχουν διδακτορικά και μεταπτυχιακά. Ξεκαθαρίζουμε πως ως ΑΕΕΚΕ είμαστε κάθετα αντίθετοι στη λογική της ανατροπής της σειράς των αναπληρωτών στους πίνακες προσλήψεων όπως υφίστανται σήμερα (δηλαδή να προτάσσονται όσοι έχουν βασικό πτυχίο στην ειδική αγωγή), όπως και στην αιφνίδια κατάργηση της ποσόστωσης των συναδέλφων με αναπηρία.
Ως ΑΕΕΚΕ καλούμε το υπουργείο παιδείας να αποσύρει την τροπολογία, να ξεκαθαρίσει τις πραγματικές προθέσεις του πάνω στον ευαίσθητο τομέα της ειδικής αγωγής, να γίνει ουσιαστικός διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα, να μην υπάρχουν θολά σημεία σε κανένα νομοθέτημα για την εκπαίδευση και να προχωρήσει άμεσα σε ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ στην ειδική αγωγή. Παράλληλα καλούμε και όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις αύριο στο υπουργείο παιδείας και την Τετάρτη στη βουλή, όπως και στις διαμαρτυρίες των τοπικών συλλόγων.
Με αγώνα και αποφασιστικότητα παλεύουμε για ένα πραγματικά δημόσιο σχολείο, για στελέχωση όλων των υποστηριχτικών δομών της ειδικής αγωγής.


Η ειδική αγωγή έχει ανάγκη από…. ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ



ΕΝΟΤΗΤΑ - ΑΓΩΝΑΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρίστε το σχόλιό σας